Jussi Laakso mukana Koripalloliiton juniorivalmennusverkostossa
2.4.2025

ToPoLan Jussi Laakso on mukana Koripalloliiton juniorivalmennusverkostossa vuoden 2025 ohjelmassa yhtenä kahdeksasta valmentajasta. Juniorivalmennusverkosto on kolmitasoinen verkostomallinen 10-15-vuotiaiden valmennukseen keskittyvä valmentajien täydennyskoulutusohjelma. Ohjelma pitää sisällään muun muassa 6 kolmen vuorokauden mittaista tiivistä koulutus- ja verkostotapaamista Kisakalliossa.
Juniorivalmennusverkosto perustettiin 2019 suomalaisen juniorikoripallovalmennuksen kehittämiseksi ja arkisen seuratoiminnan auttamiseksi. Koripalloliiton ja Assist Centerin yhteishanke on toteutettu Seurapalveluyksikön, FIBA:n, ja Olympiakomitean tuella. Tavoitteena on nostaa päivittäisvalmennuksen tasoa ympäri Suomen.
Juniorivalmennusverkoston toiminta perustuu siihen, että jokainen valmentaja tuo tilaisuuksiin omaa osaamistaan, jota jaetaan eteenpäin seuroissa ja päivittäisessä harjoittelussa. Verkosto on osa koripallovalmentajien valmentajakoulutustasojen I, II ja III jälkeistä täydennyskoulutusta.
Osana toimintaa verkostossa mukana olevien valmentajien johdolla järjestetään vähintään neljä paikallista, seurarajat ylittävää valmentajakerhotapaamista.
Kävimme kysymässä Jussilta fiiliksiä juniorivalmennusverkostossa mukana olosta:
Ensimmäiset juniorivalmennusverkoston lähijaksot Kisakalliossa ovat nyt takana. Mitkä ovat ensituntemukset verkoston toiminnasta?
Jussi: Alkuun on pakko todeta, että koossa oleva ryhmä on todella avoimin mielin oppimassa uutta, päivittämässä aikaisemmin opittua sekä jakamassa kokemuksiaan. Uskon, ettei kenenkään tarvitse juurikaan miettiä uskaltaako avata suutaan. Tämä on luonut hyvän luottamuksen ryhmädynamiikkaan heti alusta lähtien.
Ensimmäiset lähijaksot ovat olleet samaan aikaan antoisia ja uuvuttavia. Ajatustyön määrä on iso ja kun tietoa tulee runsaasti, voi kokeneemmankin valmentajan kapasiteetti olla koetuksella. Mielestäni ohjelma on hyvin mietitty ja laadittu, koska kovalevyn kestävyyttä helpottaa käytännön osuudet sekä omat ja ryhmän liikuntahetket.
Olemme pureutuneet moniin asioihin melko syvällisesti, mutta ehkä suurimpina yksittäisinä teemoina nostaisin oppimisen teorian (ja sen siirtämisen käytäntöön) ja hyvän harjoituksen ”anatomian” ja siihen liittyvät asiat.
Minulla on nyt jo sellainen tunne, että tämä koulutuskokonaisuus on tärkeä jatkokoulutus suomalaisen koripallon eteenpäinviemiseksi ja ansaitsisi kyllä jatkua pitkään.
Mitä tuomisia juniorivalmennusverkostosta ToPoLan toimintaan?
Jussi: Tietenkin seura saa minusta entistä paremman valmentajan ja valmentajien ”mentorin”, mutta kyllä seuran valmentajat pääsevät vielä mukana oloni johdosta halutessaan kouluttautumaan myös itse. Joko minun järjestämissäni ”valmentajakerhoissa”, joita jokaisen osallistujan tulee järjestää vähintään neljä tai vaihtoehtoisesti jonkun muun jäsenen tapahtumissa. Tämän lisäksi syksyllä järjestetään JVV:n pelaajaleiri, jonne kutsutaan useita ToPoLa:n pelaajia ja valmentajia.
Kaiken tämän päälle on mielestäni tärkeää, että ToPoLa:sta on edustusta erilaisissa Koripalloliiton toiminnoissa. On sitten kyse verkostoista (LVV/JVV), koulutuksista, All-Stars-toiminnasta, maajoukkuetoiminnasta tai eri seminaareista (LVS/NVS), joita Koripalloliiton koulutuspuoli ansiokkaasti järjestää.
Kaikista näistä toiminnoista voi oppia jotain uutta ja vaikka ei oppisikaan, niin pelkästään verkostoituminen yli seurarajojen on äärimmäisen tärkeä, mutta myös omaa polkua rikastuttava asia.
Mitä vinkkejä haluat antaa topolalaisille, jotka ovat kiinnostuneita valmentamisesta ja/tai jotka haluavat kehittää itseään valmentajana?
Jussi: Suosittelen lähtemään edellä mainittuihin koulutuksiin ja seminaareihin ennakkoluulottomasti. Fakta oppimisesta on kuitenkin se, että kukaan ei voi oppia puolestasi. Vaikka mielestäsi olisit kuinka kokenut tai kokematon, jos lähdet mukaan tälle ”retkelle”, niin lupaan, että mukaasi tarttuu asioita pohdittavaksi. Avoimuus uuden oppimiselle ja eriävien mielipiteiden tutkiskelu on mielenkiintoista hommaa. Se toki vaatii kehittyjän mielen ja sen että uskaltautuu kohtaamaan myös ajoittaista epävarmuutta.
Minuun voi olla aina yhteydessä valmennuskoulutuksiin liittyvissä asioissa matalalla kynnyksellä. Pyrin auttamaan kaikkia seuran valmentajia kehittymään, jotka sitä haluavat.
Viimeiseksi haluan tuoda kolmannen jakson asioista pari konkreettista asiaa esille, joita miettimällä teet joukkueesi harjoituksista nopeasti laadukkaampia.
- Tiedä mitä teet, miksi teet ja miten teet (suunnitelmallisuus) – MIKÄ ON HARJOITUKSESI TOIVOTTU HARJOITUSVAIKUTUS (TÄRKEIN ASIA)
- Harjoittelu on urheilutoiminnan perusta; helmi, jota pitää vaalia (useasta helmestä eli hyvästä harjoituksesta syntyy helminauha)
Jos et tiedä mitä teet – pistä peli käyntiin! Mahdollisimman vähän harjoittelua ”nollia” vastaan!
Lisätietoa juniorivalmennusverkostosta basket.fi:n sivuilta:
https://www.basket.fi/basket/korisperhe/valmentajalle/juniorivalmennusverkosto/